معرفی اجمالی:
روح جستجوگر و ذهن پر سؤال هر انسانى او را براى رسیدن به حقیقت و برطرف کردن ابهاماتى که پیرامون مسائل مختلف وجود دارد به سؤال کردن وادار مى نماید، چرا که یکى از بهترین طرق روشن کردن مجهولات و رسیدن به واقعیّتها، سؤال نمودن از کسانى است که اطّلاع کافى دارند.همان طور که خداوند متعال مى فرماید: (فَاسْئَلُوا اَهْلَ الذِّکر إِنْ کُنْتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ; مسائلى را که نمى دانید از اهل اطّلاع و کسانى که آگاه هستند بپرسید).
به همین دلیل اسلام که یک آیین فطرى و هماهنگ با عقل و منطق است نه تنها بر این مسأله فطرى که در بین عقلا معمول و معروف است مهر تأیید نهاده، بلکه به طرق مختلف مردم را به آن تشویق و در مواردى الزام کرده است، البتّه سؤالاتى که انگیزه الهى و منطقى دارد نه سؤالاتى که هدف از آن لجاجت، خودنمایى، اظهار فضل، و تحقیر دیگران باشد.
استفتاء یک واژه عربى است و به نوع خاصى از سؤالات اطلاق مى شود، سؤالى که پیرامون مسائل و احکام شرعى و عملى از افراد ذى صلاح و مراجع معظّم تقلید مطرح مى گردد. سابقه استفتا به صدر اسلام برمى گردد، یعنى از زمانى که مسلمانان مکلّف به تکالیف و احکام عملى مانند نماز، روزه و... شدند استفتا نیز متولد شد، چرا که مسلمین پیرامون این احکام از نبى مکرّم اسلام حضرت رسول اکرم(صلى الله علیه وآله) سؤالاتى مى کردند که بسیارى از آنها موجود است، حتى قرآن مجید عین این ماده را در مورد بعضى از سؤالات مربوط به ارث ذکر فرموده است: «یستفتونک قل اللّه یفتیکم فى الکلاله» و این مسأله در اعصار ائمّه(علیهم السلام) در مقیاس وسیعتر ادامه پیدا کرد و درعصر حضرت امام باقر و امام صادق(علیهما السلام) وسعت زیادى پیدا کرد. به گونه اى که قسمت عمده اى از روایات فقهى موجود که از معصومین(علیهم السلام) به دست ما رسیده است، همه به صورت سؤال و جواب و به اصطلاح استفتا مى باشد.
در این نرم افزار بانک غنی پرسش ها و پاسخ های شرعی (استفتائات) به روز، تولید شده در طی سالها فعالیت معاونت پاسخگویی به مسائل شرعی پایگاه اطلاع رسانی دفتر معظم له با قابلیت های زیر ارائه شده است:
- ارائه سرفصل ها در درختواره به منظور سهولت دسترسی به موضوعات
- قابلیت جستجو در عناوین درختواره موضوعات
- قابلیت جستجوی پیشرفته (کل عبارت و یا عبارت به صورت عطفی و فصلی) در کل مسائل
- قابلیت نشان گذاری مسائل و ایجاد فهرست مربوطه